Groene metamorfose bedrijfsterrein Trespa

Groene metamorfose bedrijfsterrein Trespa

Waar ooit de contouren van fabrieksgebouwen het landschap bepaalden van Trespa in Weert, verrijst nu een groene campus. Trespa heeft haar bedrijfsterrein getransformeerd tot een inspirerende werkomgeving met meer dan 800 nieuwe bomen en struiken. Deze stoutmoedige metamorfose weerspiegelt de sterke focus van Trespa op duurzaamheid en innovatie. Het is dan ook zoveel méér dan een cosmetische verandering. In een gesprek met Operations Director, Frank Vandecruys, wordt duidelijk dat duurzaamheid bij Trespa niet alleen in woorden zit, maar juist ook in daden. Lees hier het volledige interview met Frank Vandecruys.

 Green campus next level

Zoals de meeste bedrijfsterreinen in Nederland was ook het terrein van Trespa volledig geasfalteerd. Doel was het creëren van een groene campus die de uitstraling van het huidige pand vergroot en uitnodigt tot een wandeling tijdens de pauze. Wie nú aankomt, arriveert in een groene oase. De uitgangspunten voor dit project waren ambitieus en omvatten onder andere:

  • Het verbeteren van de carbon footprint door het aanplanten van bomen en struiken die CO2 afvangen.

  • Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het verhogen van de biodiversiteit. De bomen, struiken en een speciaal bloemenmengsel dienen als voedselbron voor bijen en insecten, waardoor een gezonde leefomgeving voor deze belangrijke bestuivers wordt gecreëerd.

  • Ook zijn er nestgelegenheden, voedselbronnen en bescherming gecreëerd voor vogels en andere dieren, zoals eekhoorns, marters en egels.

  • Een ander belangrijk aspect van het project was het verminderen van wateroverlast bij hevige regenval. De aangeplante bomen en struiken fungeren als waterbuffers, waardoor het terrein beter bestand is tegen overstromingen en wateroverlast wordt verminderd.

De groene campus van Trespa kenmerkt zich door een diversiteit aan kleuren en beplanting. Er is bewust gekozen voor afwisseling en niet voor monocultuurbeplanting. Een wilde bloemenmix zorgt voor direct meer kleur en een weelderige, natuurlijke uitstraling van de campus. Daarnaast zijn er speelse elementen toegevoegd, zoals verschillende kleuren en grillige stammen, waardoor de campus een levendig en dynamisch karakter krijgt.

De groene metamorfose van het bedrijfsterrein van Trespa is een showcase van hun toewijding aan duurzaamheid en innovatie. Het resultaat is niet alleen een visueel aantrekkelijke omgeving, maar ook een leefomgeving die bijdraagt aan de biodiversiteit, de carbon footprint verkleint en wateroverlast beperkt. Trespa zet hiermee een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst.