Boom van de maand: Prunus maackii 'Amber Beauty'

Prunus maackii 'Amber Beauty'

Prunus maackii 'Amber Beauty', is een cultivar van de Mantsjoerijse kers en betovert met zijn sierlijke losse vorm en opvallende stam vele parken en tuinen. Deze kleine boom bevat een overvloed aan delicate witte bloemen in de lente. De glanzende amberkleurige bast heeft een kaneel- / koperkleurige tint. De plant heeft een compact formaat met een brede groeiwijze en dit maakt hem een ideale keuze voor parken of kleinere tuinen. Prunus ‘Amber Beauty' toont heel fraai de seizoenen met als afsluiter een spectaculaire herfsttooi.

De geslachtsnaam “Prunus” wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan bomen en struiken te classificeren binnen de rozenfamilie Rosaceae. Deze familie bevat niet alleen kersen, pruimen en perziken, welke allen zeer smakelijke vruchten dragen maar ook de wintergroene Prunus lusitanica en de vogelkers Prunus padus. Het woord “Prunus” komt uit het Latijn en is afgeleid van het Griekse woord “prunos”), dat verwees naar de pruimenboom en zijn vruchten. De Prunus maackii 'Amber Beauty' is een bladverliezende boom die zijn oorsprong heeft in Azië en inheems is in Mantsjoerije, Korea en aangrenzende delen van Rusland. De plant kwam rond 1910 in cultuur via handelswegen uit Sint-Petersburg.

Herkenbaar aan bloem en blad
Prunussen zijn meestal gemakkelijk te herkennen, voornamelijk door de opvallende lenticellen. Dit zijn veelal lichtgekleurde vlekken op de bast van de bomen, ovaal of rond van vorm en zijn met het blote oog zichtbaar als kleine sierlijke strepen. Ook herkenbaar is de kersachtige vrucht, met harde pit als kern. De bloemen zijn opvallend en sierlijk, ze verschijnen in het vroege voorjaar in overvloedige clusters, waardoor ze een spectaculair beeld vormen. De bloemen groeien in trossen, wat ze een aantrekkelijk en opvallend uiterlijk geeft. Met de witte bloem tegen een achtergrond van groen blad vallen ze extra op. De bloemen van Prunus maackii ‘Amber Beauty’ hebben een aangename geur die zich verspreidt in de omgeving. Hiermee zijn ze aantrekkelijk voor bijen, zweefvliegen en andere bloem-bezoekende insecten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin of het landschap waar de boom staat. Ook wordt de Prunus maackii 'Amber Beauty' gewaardeerd om zijn opvallende, amberkleurige bast die afschilfert en een decoratief element toevoegt. Dit is vooral opmerkelijk in de wintermaanden, wanneer de bloemen en het blad afwezig zijn.

 

Prunus maackii Amber Beauty 400-500-HM-240410-7

Toepassing en gebruik
De Prunus maackii  'Amber Beauty' is een relatief krachtige groeier. Vooral in zijn eerste jaren kan de groei behoorlijk zijn, maar deze vertraagt naarmate de boom volwassen wordt en een hoogte tot 12 meter krijgt. De groeivorm is opgaand, eivormig maar naarmate de boom ouder wordt, spreiden de takken zich uit en krijgt de kroon een bredere, ronde vorm. Alle kenmerken bij elkaar genomen is deze kers een sierlijke en gemakkelijk toe te passen plant. Doordat  Prunus maackii  'Amber Beauty' niet kieskeurig is in standplaats en weinig onderhoud behoeft is de plant zeer geschikt voor diverse toepassingen. De boom wil echter geen verdichte bodem en bij een natte groeiplaats dient de afwatering goed te zijn. De boom kan solitair worden geplant voor een opvallend effect, of in groepen voor een meer natuurlijke uitstraling.

Wil je meer weten over deze boom? Raadpleeg de Treeebb