Boom van de maand: Magnolia 'Susan'

Boomkwekerij Ebben Magnolia 'Susan'

Met haar opvallende, rozerode bloemen die in het voorjaar in overvloed bloeien, trekt Magnolia ‘Susan’ in april de aandacht. De vorm van de struik is eerder breed dan hoog en de bloemen zijn opvallend tulpvormig. Deze prachtig bloeiende boom geeft een sprookjesachtig effect aan elk ontwerp.

Magnolia ‘Susan’ ook wel beverboom ‘Susan’ genoemd is een selectie uit een partij zaailingen van het National Arboretum in Washington D.C., Verenigde Staten. Het is een kruising tussen Magnolia liliiflora met Magnolia stellata en heeft de beste eigenschappen van beide ‘ouders’. Deze selectie valt op door de diep purperen bloemen en de karakteristieke vorm van de knoppen. Volwassen is het een grote heester tot kleine boom met een brede vaasvormige, halfopen kroon van zowel drie meter hoog als breed. 

Oorsprong bijnaam
De magnolia is vernoemd naar Pierre Magnol, het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier eind zeventiende eeuw. De Nederlandse naam ‘beverboom’ heeft twee mogelijke verklaringen; vroeger dacht men dat een bepaalde soort magnolia's het lievelingsvoedsel was van de bever. Anderen beweren echter dat het woord is afgeleid van de gelijkenis tussen de ongeopende bloemknoppen van de magnoliabloem en de vorm van een beverstaart.

Ebben_Tree_Nursery_Magnolia Susan 350-400-HM-240320-3

Herkenbare voorjaarsbloemen
Magnolia's behoren tot de familie Magnoliaceae en zijn beroemd om hun grote, opvallende bloemen. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en Amerika. Gedurende de hele winter beloven de grote, behaarde knoppen van Magnolia 'Susan' een prachtige bloei. Van half maart tot medio april betovert deze selectie de omgeving met haar grote, geurige bloemen die een herkenbare geur verspreiden. Nadat de eerste bloemen zijn verschenen, ontluikt het blad en behoudt de boom zijn kleur gedurende de zomer, om in de herfst te transformeren naar een prachtig geel. Soms vindt er nog een tweede bloei plaats in de zomer.

Onderhoud Magnolia 'Susan'
Magnolia 'Susan' is een uitstekende meerstammige boom voor zowel grote als kleine tuinen, met een indrukwekkende sierwaarde in het voorjaar. Deze selectie is ook perfect geschikt voor groenstroken, plantenbakken en containers, evenals parken. De boom verdraagt matige wind en gedijt het beste op goed doorlatende, vochtige grond in een lichte omgeving. Snoeien is doorgaans niet nodig, waardoor deze boom weinig onderhoud vergt. Indien gewenst kan snoei worden toegepast om de boom naar wens te vormen. Het is raadzaam om de boom te beschermen tegen zonnebrand wanneer deze op een open locatie wordt geplaatst.

 

Wil je alles weten over de toepassing van de Magnolia 'Susan'? Raadpleeg de Treeebb