Boom van de maand: Betula nigra

Ebben Boomkwekerij Betula nigra

De Betula nigra, beter bekend als zwarte berk of rivierberk, is een sierlijke en opvallende boom. Deze bladverliezende boom is vooral bekend om zijn prachtige afschilferende bast en heeft een groot aantal eigenschappen die hem tot een goede boom maakt voor tuinen, parken en natuurlijke standplaatsen. Naast zijn afbladderende bast, welke lichtroze tot brons van kleur kan zijn, is ook zijn herfstkleur fraai te noemen. Kortom een aantrekkelijke boom van de maand voor midden in de winter.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Betula nigra is zijn bast. Naarmate de boom ouder wordt, ondergaat zijn schors een transformatie, waarbij dunne, papierachtige lagen bast loslaten. De kleuren van deze lagen variëren van roomwit tot zalmroze, waardoor de gladde, kaneelbruine onderschors zichtbaar wordt. Naarmate de boom ouder wordt, bladdert de bast meer af en oogt deze zwarter, waardoor de soort aan zijn naam komt (nigra). Dit unieke kenmerk voegt het hele jaar door een aantrekkelijk element toe. Zelfs in de saaie wintermaanden wanneer de boom helemaal kaal is, is de bast nog heel aantrekkelijk en de boom opvallend. Kies je een meerstammige groeivorm dan heb je ook nog eens een fraaie dieptewerking op ooghoogte.

EBBEN_NURSERY Betula-nigra-bast-22-2

Herkomst en groeivorm
Van oorsprong komt de Betula nigra voor in het oosten van de Verenigde Staten. Daar groeit de boom van nature in vochtige, laaggelegen gebieden, langs rivieroevers, beken en drassige gronden. Hij groeit hier samen met een ware ‘indian summer’ collectie van bijvoorbeeld Celtis occidentalis, Carpinus caroliniana, Gleditsia triacanthos, Liriodendron tulipifera, Nyssa sylvatica en Quercus bicolor. Desalniettemin groeit de boom ook prima op droge gronden en verdraagt prima arme zandgronden. Het maakt hem een adaptieve boom geschikt voor vele standplaatsen.

De jonge zwarte berk heeft een vaasvormig silhouet en een halfopen kroon, terwijl de oudere bomen een eironde kroon hebben. Deze vorm geeft een gelijkmatige lichte schaduw in de zomer. De afmeting van de boom is maximaal vijfentwintig meter hoog met een breedte tot een meter of tien. Heel geschikt voor diverse toepassingen mits er voldoen ruimte is. Berken wortelen oppervlakkig en verdragen daardoor moeilijk een verharde standplaats en verlangen een ruime boomspiegel. Dit biedt een goede kans voor het toepassen van een mooie onderbeplanting.

De bladeren zijn ruitvormig tot eirond en altijd wigvormig aan de basis. Ook zijn ze opvallend dubbel gezaagd. Het lichtgroen uitlopende blad kleurt in de zomer glanzend donkergroen en in de herfst prachtig goudgeel. Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke boom is te zien aan de katjes; mannelijke katjes zijn zes tot acht centimeter lang en hangend. De vrouwelijke vruchtkatjes zijn twee tot vier centimeter lang en rechtopstaand. De zaden vallen in de zomer en zijn gevleugeld.

Ecologie en verzorging
Naast zijn esthetische aantrekkingskracht heeft de Betula nigra ook ecologische waarden. Door zijn bladerdek biedt de boom beschutting aan verschillende dieren, waaronder vogels en insecten. De zaden van de boom zijn een voedselbron voor vogels, terwijl achter de loszittende schorsdelen vaak insecten huizen.

Zoals bij elke boom is een goede verzorging tijdens de eerste jaren van cruciaal belang. Voldoende water geven na aanplant is een must. In tijden van droogte zal de zwarte berk bij wijze van zelfbescherming blad laten vallen. Daarnaast helpt een laag mulch rond de voet van de boom om het vocht in de grond vast te houden en isoleert het de wortels tijdens temperatuurschommelingen. De boom heeft weinig tot geen snoei nodig, dit kan beperkt worden tot een enkele uithangende tak. Bij het snoeien van een berk gaat het vooral om het kiezen van het juiste moment. De berk is een van de weinige boomsoorten die na snoei stevig kunnen bloeden. Als je de boom midden in de zomer of het najaar snoeit, wordt dit bloeden tot een minimum beperkt.

Een geschikte boom voor vele toepassingen
Zijn opvallende bast, sierlijke gebladerte en aanpassingsvermogen maken hem tot een veelgevraagde boom in landschappelijke projecten. Of hij nu langs waterpartijen, in stadsparken of als centraal punt in tuinen wordt geplant. Tevens waarderen tuinarchitecten en hoveniers de Betula nigra om zijn lage onderhoudseisen en aantrekkelijke vorm. Eenmaal gevestigd, heeft de boom over het algemeen weinig snoeiwerk nodig en is hij relatief resistent tegen plagen en ziekten. Zijn aanpassingsvermogen aan verschillende grondsoorten en vochtigheidsniveaus maakt hem een geschikte keuze voor een groot aantal toepassingen. Bijvoorbeeld toe te passen in Wadi’s.