Droog, droger, droogst: duindoorn laat zijn blad niet hangen

Een absolute droogte- en hitte resistente boom is Hippophae rhamnoides, beter bekend als duindoorn. Deze opmerkelijke plant staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteiten. En dat is verklaarbaar: met zijn oorspronkelijke verspreiding in de kuststreek, is deze boom droogte en hittetolerant. Ook een goede eigenschap uit de oorspronkelijke zilte standplaats is zijn zouttolerantie. Met strooizout heeft hij in stedelijk gebied dus geen enkele moeite. Met het veranderende klimaat en extreem hete zomers met recht een soort om ons in te verdiepen.

Ontdek méér over deze uitzonderlijke boom in onderstaande video.

 

 

De kern van een goed tuinontwerp is de plantkeuze afstemmen op de juiste condities. Voor droge standplaatsen is dit extra belangrijk omdat een verkeerde keuze simpelweg het verlies van planten kan betekenen. Ook vraagt dit vaak om een andere benadering in onderhoud. Zo zorgt het toevoegen van organisch materiaal of een bodem afdekkend substraat er voor dat langer vocht wordt vastgehouden.

De juiste plant op de juiste plek

Het is van cruciaal belang om plantensoorten te kiezen die aangepast zijn om te overleven en te groeien in droge omstandigheden. Deze planten hebben meestal aanpassingen zoals diepe doorworteling, behaarde bladeren of wasachtige coatings op het blad om water te besparen.

Wil je meer weten over droogteressistente soorten? Of het combineren van andere planten bij de duindoorn? Maak een moodboard aan in onze Treeebb. Je vindt de link hiernaast.