De Groene Kaap koppelt vergroening aan beleving

Stedelijke verdichting kan niet zonder vergroening. De Groene Kaap is hét voorbeeld van de ontwikkeling van een grootschalige binnenstedelijke woonomgeving waarbij maximaal is ingezet op natuurinclusiviteit. Hiermee koppelt De Groene Kaap extreme vergroening aan beleving op Katendrecht. Landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster (LOLA landscape architects) heeft zijn visie in dit project in de praktijk gebracht. Vol enthousiasme vertelt hij over de achterliggende ideeën, de groene verbinding en het voortschrijdend inzicht. Download hiernaast het volledige interview.

Groene stadsbergwandeling op Katendrecht

Op De Groene Kaap heb je het gevoel dat je op de volle grond loopt ondanks dat alle groen zich op een dak bevindt. “Hiervoor is extreme vergroening nodig, dus niet kleine beetjes om het project een beetje op te waarderen.” Vertelt Eric-Jan. “Het groen is uitbundig, veel en overal. Het is open voor publiek en biedt de stad een wandeling. Een rondwandeling waarbij je vanaf maaiveld via trappen en tuinen omhoog loopt. Net als bij een bergwandeling heb je verschillende landschappen op verschillende niveaus. Beneden bosrijk en hoe hoger je komt hoe opener het landschap is. Je ervaart die overgangen.” De Groene Kaap maakt onderdeel uit van een groot groen gebied in de Maashaven. Het is open voor publiek, maar er wonen ook mensen. “Twee werelden, privé en publiek, moesten met elkaar verbonden worden en tegelijkertijd uit elkaar gehouden worden. We hebben hiervoor een duidelijk hoofdpad ontworpen dat begeleid wordt door een turquoise blauw lint. Bovendien is het groen zo ontworpen dat de mensen die er wonen veel groen in de privésfeer hebben en de mensen die over het pad lopen de bewoners niet zien zitten op hun terrasjes.” De openbaarheid bleek in de praktijk nog een uitdaging, waar een beheerder en camerasysteem een oplossing moeten bieden.

Water in de toekomst

Waar bij het ontwerpen van De Groene Kaap biodiversiteit en landschappelijke beleving nog de speerpunten waren, zal in de toekomst watermanagement een veel grotere rol gaan spelen. Eric-Jan: “In de toekomst wordt het steeds belangrijker dat een tuin in zijn eigen water kan voorzien en dat beplanting daarop is afgestemd. We hebben nu eenmaal te maken met klimaatverandering, waardoor veel vaker extreme droogteperiodes zullen voorkomen. Drinkwater hebben we hard nodig voor onszelf. Daarom is het van belang regen die valt in de herfst en winter vast te houden.” Ook andere initiatieven, zoals slimme meters, waarmee je beplanting veel beter afstemt op de fysieke omstandigheden of waarmee je de biodiversiteit kunt monitoren passen volledig in de toekomstvisie van Eric-Jan én in zijn missie: mensen betrokken maken bij de natuur.