Boom van de maand: Quercus acutissima
Quercus acutissima, ook wel bekend als de gezaagdbladige eik, is een fraaie bladverliezende boom en trekt steeds meer de aandacht van ontwerpers om toe te passen in een tuin of park. Met zijn kenmerkende gekartelde bladeren, robuuste gestalte en enorme aanpassingsvermogen is deze eik voor vele toepassingen geschikt. Het is dan ook geheel terecht om de boom eens beter onder de aandacht te brengen.
Quercus acutissima is een middelgrote tot grote boom die op volwassen leeftijd tien tot vijftien meter hoog kan worden en zijn oorsprong heeft in Oost-Azië, o.a. Japan, China en Korea. De bast van de boom is donkerbruin en heeft diepe groeven. Naarmate de boom ouder word valt dit beter op. Een van de meest opvallendste kenmerken van Quercus acutissima zijn de bladeren. De naam "acutissima" komt uit het latijn waar "acutus", staat voor scherp of puntig. Toegepast op de soortnaam Quercus acutissima verwijst dit naar de puntige, gekartelde kenmerken van het blad welke daarmee sterk lijken op die van tamme kastanje (Castanea sativa). Dit kenmerk onderscheidt Quercus acutissima van andere eikensoorten en draagt bij aan zijn unieke visuele aantrekkingskracht. Deze gekartelde randen geven de boom tevens zijn algemene naam gezaagdbladige eik.
Wintergroen versus bladhoudend
De meeste eikensoorten die in ons werelddeel voorkomen zijn bladverliezend op een paar mediterrane soorten na. Het bijzondere aan de Quercus acutissima is wel dat hij zijn blad in de winter lang vast blijft houden maar deze uiteindelijk toch verliest. De boom is dus niet wintergroen maar wel bladhoudend. Pas kort voor het verschijnen van het nieuwe loof in het voorjaar laat hij zijn oude blad vallen. In de lente verschijnen de nieuwe bladeren in levendige groene tinten, waardoor er een weelderig en aantrekkelijk bladerdek ontstaat. De onderzijde van het blad is grijs en de bladsteel en nerven zijn geel. De kroon van de boom is breed piramidaal en wordt op latere leeftijd meer eivormig. Op de oorspronkelijke groeiplaatsen wordt deze eik aanzienlijk hoger tot wel vijfentwintig meter hoog en maakt dan een breed spreidende kroon welke gesloten is een diepe schaduw en privacy geeft.
Nuttige eikels
Ook opvallend aan de boom zijn de zaden, de eikels. Deze zijn van de gebruikelijke vorm maar de napjes, waar de zaden in staan, zijn groot en sierlijk. De eikels worden in sommige culturen gebruikt voor menselijke consumptie of als voeding voor vee. Er zijn diverse culinaire toepassingen denkbaar, maar de oogst aan eikenzaden is in Europese landen vanwege ons koelere klimaat zelden overvloedig. De eikels zijn ook een waardevolle voedselbron voor wilde dieren, waaronder eekhoorns en herten, waardoor het een voorkeursboom kan zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het aantrekken en ondersteunen van de lokale fauna.
Toepassing en gebruik
Een van de belangrijkste redenen voor de toenemende belangstelling voor Quercus acutissima is zijn aanpassingsvermogen aan verschillende omstandigheden. Deze eik gedijt goed op een breed spectrum aan bodems (bodemvaag), waaronder klei, leem en zandgrond, en staat bekend om zijn tolerantie voor stedelijke vervuiling. Hij vertoont ook een uitstekende weerstand tegen veel plagen en ziekten die andere eikensoorten kunnen treffen. Mede door zijn hittetolerantie en adaptieve vermogen is het een echte boom voor de toekomst, die goed om kan gaan met toekomstige klimaten, ook in de stad. Door zijn ruime toepasbaarheid is de boom heel geschikt voor grote parken, stedelijke toepassingen en grote tuinen. Eenmaal gevestigd kan hij uitdagende omstandigheden zoals luchtvervuiling, verdichte gronden en droogte weerstaan. Het is echter essentieel om tijdens de eerste jaren voor voldoende vocht te zorgen om een goede groei te bevorderen.
Wil je alles weten over de toepassing van de Quercus acutisimma? Raadpleeg de Treeebb