Boom van de maand: Malus 'Mokum'

Malus 'Mokum'

Malus 'Mokum', ook wel bekend onder de Nederlandse naam roodbladige sierappel 'Mokum' is een opvallende boom. Net als alle andere appels is het een bladverliezende loofboom, maar dan met kleine siervruchten en grote rode opvallende bloemen. Veel sierappels hebben een brede platte groeiwijze maar 'Mokum' heeft een opvallende smalle opgaande habitus. Het is een wat kleinere boom en hij heeft  daardoor een enorme gebruikswaarde. Waar andere appelsoorten nog wel eens ziektegevoelig zijn, is ‘Mokum’ zeer resistent. Leer deze plant beter kennen en pas hem toe in een ontwerp.

Kleurrijke appeltjes
Een sierappel is in feite hetzelfde als een gewone appel, maar de vrucht is vele malen kleiner. Waar een gewone appel een vuistgrote smakelijke vrucht levert, produceert een sierappel een vrucht niet groter dan een zoete kers, en in sommige gevallen niet veel groter dan een speldenknop. De overvloedige dracht van kleine kleurrijke appeltjes in combinatie met de vaak mooie herfstkleur maakt de aanplant van een sierappel toch de moeite waard.

Populaire cultivar
De Malus 'Mokum' is een bladverliezende boom van Nederlandse oorsprong. Hij is ontwikkeld door de Nederlandse boomkwekerij Wansing uit Haarlo, in 1996 in cultuur gebracht en ontstaan uit een zaaisel van Malus 'John Downie' en Malus 'Liset'. Deze cultivar is terecht populair geworden door zijn unieke combinatie van eigenschappen die hem een uitstekende keuze maakt voor allerlei toepassingen.

Waardevol in ieder seizoen
Een van de opvallendste kenmerken van de Malus 'Mokum' is zijn overvloedige en geurige bloesem. In het late voorjaar barst de boom uit in een overvloed aan grote, dieproze tot magentakleurige vrij ronde bloemen. In de bloeitijd, begin mei, is de boom een waterval van dieproze bloemen. In combinatie met het purperrode loof dat net begint uit te lopen, roept dit een echt voorjaarsgevoel op. De grote bloemen trekken tal van bestuivende insecten aan zoals wilde- en honingbijen, maar ook de eerste vlinders zullen de bloemen graag bezoeken wat de biodiversiteit ten goede komt. Interessant om te vermelden zijn de opvallende rode ‘aderen’ -bladnerven- die zichtbaar zijn in het groene blad en de iets rood gekleurde bast van de boom. Waar in het voorjaar het purper loof een mooie achtergrond vormde voor de lentebloesems, ontwikkelt Malus 'Mokum' gedurende de zomer een diepgroen blad. Naarmate het seizoen vordert, verkleurt het blad in de herfst naar warm goudgeel, wat een fraai herfst beeld geeft. 

Tegen het einde van de zomer worden langzaam de mooie violetrode appeltjes zichtbaar. Deze kleurrijke vruchten zijn voor een sierappel behoorlijk groot. Ze zijn niet alleen decoratief, maar dienen ook als waardevolle voedselbron voor overwinterende vogels. Met name merels en kramsvogels eten bij koude in een paar weken tijd de boom leeg. Bij minder strenge winters blijven de appels tot het einde van de winter toe aan de boom hangen.

Toepassing en standplaats
Deze sierappel heeft een opgaande groeiwijze met licht zijhout en een brede eivormige, halfopen kroon, gebruikelijk voor een appel. Hij bereikt doorgaans een hoogte van vijf tot zeven meter, met een uiteindelijke kroonbreedte tot vijf meter. Hierdoor is deze boom een uitstekende keuze voor kleinere tuinen of buitenruimtes. Door zijn compacte formaat kan hij ook prima in straten en op pleinen worden toegepast, in een boomspiegel en goed voorbereid plantgat. Deze sierappel is wel gevoelig voor strooizout en zeewind. 
Malus 'Mokum' geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle zon tot lichte schaduw. Een zonnige standplaats geeft de meest rijke bloei en vruchtvorming. Bij een beschutte standplaats blijft de bloesem langer aan de boom, maar de boom wordt hierdoor wel gevoeliger voor ziektes en plagen. Een goed doorlatende grond is essentieel voor een gezonde groei van deze sierappel. Het is van belang dat de grond vruchtbaar en matig vochtig is bij aanplant. Eenmaal aangeslagen kan de taaie boom een relatief droge standplaats aan. Het is voldoende een enkele keer wat takken weg te snoeien die de boom uit vorm halen of de kroon iets uit te dunnen voor meer luchtcirculatie. Sierappels zijn zeer winterharde planten en bloeien pas in mei. In het geval van een late nachtvorst, zal dit  bladschade en afgevroren bloemen tot gevolg hebben. Niet fraai om te zien maar de boom zal dit met gemak overgroeien. Malus 'Mokum' is bovendien de gezondste rozerood bloeiende sierappel. Onder slechte groeiomstandigheden is hij echter gevoelig voor lichte aantastingen van schurft en op latere leeftijd voor stamscheuren.

Kortom Malus 'Mokum' is een prachtige variëteit met een goede gebruikswaarde door zijn vorm en sierwaarde in bloem en blad. Het is een wat kleinere boom, die wél goed groeit en daardoor geschikt is voor tuinen en parken maar ook als straatboom of langs opritten. De boom kan goed omgaan met verharding, mits het plantgat goed is voorbereid. Zijn opvallende bloesem, compacte formaat en ziekteresistentie maken 'Mokum' een goede aanwinst voor ieder ontwerp. Dus ben je op zoek naar een sierlijke en onderhoudsarme boom met een opvallende bloei, overweeg dan om deze sierappel te planten.