Boom van de maand: Maackia amurensis

Japanse zilverboom

Maackia amurensis, onder de Nederlandse naam bekend als Japanse zilverboom of Amur maackia is een bladverliezende boomsoort die behoort tot de familie van de vlinderbloemigen, de Fabaceae-familie. De boom komt van oorsprong uit de oostelijke regio's van Azië, waaronder China, Korea, Japan en Rusland. De Japanse zilverboom heeft verschillende sierlijke kenmerken, waaronder de aantrekkelijke bloemen, het jonge blad en de schors. Het is een echte liefhebbersboom, die eigenlijk veel meer erkenning verdient voor bredere toepassing in tuinen, maar zeker ook in de openbare ruimte.

Spectaculaire blikvanger in ieder seizoen

De Japanse zilverboom kan 8 tot 12 meter hoog en breed worden en vormt een rond tot breed schermvormig bladerdak. Van nature groeit de boom vaak meerstammig of op een korte stam. Als hoogstam zie je hem weinig. Ook de volwassen boom behoudt een open kroonstructuur. Het samengestelde blad levert een mooie transparante schaduw op. Het uitlopen van het blad in het voorjaar is ronduit spectaculair: de blaadjes zijn bedekt met zilverkleurige haren waardoor de hele boom zilver lijkt of zelfs in bloei lijkt te staan. Het blad wordt daarna glanzend donkergroen met een blauwgroene onderzijde. Het totale blad bestaat uit zeven tot elf deelblaadjes, heeft een groot topblad en lijkt veel op het verre familielid de Robinia. In de herfst verkleurt dit blad naar fraai oranjegeel en bruin. Maackia amurensis bloeit rijk met crème-witte bloemen in korte, dikke en opstaande pluimen in juli-augustus. In deze periode bloeien slechts weinig bomen wat hem een gewilde nectarplant maakt voor insecten. De bloemen worden gevolgd door peulen die ongeveer twee tot drie centimeter lang zijn en kleine bruine zaden bevatten. De peulen lijken op de peulen van Cercis en blijven de hele winter aan de boom hangen. De schors van de boom is grijsbruin en glad en wordt in de loop der jaren sierlijk geribbeld en gegroefd.

Veelzijdig toepasbaar

De herkomst van de Japanse zilverboom verklapt de zeer grote winterhardheid. Bovendien kan de boom zich goed aanpassen aan een groot aantal grondsoorten, waaronder zand-, leem- en kleigrond. Droogte vormt geen enkel probleem wat de boom geschikt maakt voor stedelijke groeiplaatsen. Het is dan ook een echte toekomstboom. Maackia amurensis heeft een ruime groeiplaats nodig, vanwege zijn brede kroonvorm. Die brede kroon creëert veel schaduw, wat ideaal is in een park. Naast zijn sierwaarde heeft de Maackia amurensis verschillende praktische toepassingen. Het hout van de boom is hard en duurzaam en wordt gebruikt in de houtbewerking en meubelmakerij. De boom wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om een reeks kwalen te behandelen, waaronder hoesten, koorts en reuma.

Een echte toekomstboom

De Maackia amurensis is een veelzijdige en aantrekkelijke boom die zeer geschikt is voor een groot aantal toepassingen en in elk seizoen aantrekkelijk is. Planten uit de familie van vlinderbloemigen kunnen stikstof binden in symbiose met de Bradyrhizobium bacterie in de grond wat een belangrijke eigenschap is voor het groeien op grond met armere condities. Zijn sierwaarde en vorm maakt het tot een goed toepasbare boom voor tuin- en landschapsarchitecten en hoveniers. Door zijn herkomst ook nog eens een boom voor een toekomst waarin weersextremen steeds vaker zullen voorkomen.