Boom van de maand: Cornus mas

Boomkwekerij Ebben Cornus mas

De Cornus mas (gele kornoelje) is een echte voorjaarsbode die al voorzichtig kleur laat zien begin februari en daarmee het tweede kwartaal inluid naar de lente equinox, waarin de plantenwereld weer tot leven komt. Als de gele kornoelje in februari - maart in volle bloei staat voelt dat echt als het begin van de lente. Het is een veel toegepaste landschapsboom, die echter ook in het stedelijk gebied voor zowel dier als mens van grote toegevoegde waarde is.

Cornus mas behoort tot de kornoeljefamilie (Cornaceae) en komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Europa en West-Azië. In Nederland is de enige oorspronkelijke vindplaats van voor de middeleeuwen in Zuid-Limburg. De plant wordt soms tot de inheemse bomen en struiken van Nederland gerekend, maar is eerder als archeofyt te bestempelen. Het is een bladverliezende struik met een kenmerkende schubbige schors die met het ouder worden over de jaren afschilfert. Door zijn opgaande groeiwijze is de plant ook vaak toegepast als kleine boom, en door snoei makkelijk te vormen.

shutterstock_614821214

Opmerkelijk vroege bloei
In de winter is de plant goed te herkennen aan zijn dikke knoppen. De bloeiperiode loopt meestal van eind februari tot en met maart, en is daarmee één van de eerste houtige planten die in bloei komt. De struik produceert kleine heldergele bloemen die in dichte trossen langs de kale takken verschijnen. Vandaar de vroeger gebruikte naam ‘bloeiend hout’. Deze bloemen vallen vooral op tegen de achtergrond van kale winterlandschappen en bloeien vaak voordat veel andere planten aan hun groeicyclus beginnen. Hun stuifmeel en nectar zijn van grote waarde voor de vroeg ontwakende insecten. De bloeifase duurt enkele weken, waarna de struik zijn fris groene bladeren ontwikkelt. In dit vroege jaargetijde is de Cornus een van de weinige inheemse houtige gewassen die geel bloeit op het kale hout.

Veelzijdig toepasbaar

Door zijn makkelijke toepasbaarheid en goede eigenschappen komen we Cornus mas vaak tegen in beplantingsplannen. Doordat de plant goed snoei verdraagt kan die mooi als een open struik geknipt worden. Met zijn bloei op het kale hout is het aan te raden de plant een achtergrond te geven van bijvoorbeeld een hoge wintergroene haag of muur. Dan valt zijn bloei extra goed op. Als onder beplanting geven andere voorjaarsbloeiers als sneeuwklokjes, kerstroos, longkruid of winterakonieten een mooie boomspiegel. Na de bloei vormt de struik een groene gesloten kroon, en mede door zijn beperkte omvang, een goede keuze voor de kleinere tuin. Door zijn opgaande habitus wordt de plant ook vaak als kleine boom toegepast. De ovale bladeren zijn dofgroen en verkleuren, in de volle zon, in oktober naar mooi geel tot oranje. De schors op jongere planten is glad en bruingrijs, later sierlijk, lichtbruin en in kleine stukjes afbladderend. De plant behoeft nauwelijks snoei.

Overdaad aan vruchten
Naast zijn sierwaarde staat de plant bekend om zijn prachtige rode langwerpige glanzende, kersachtige vruchten. Deze zijn zowel zuur als licht zoet en worden gebruikt in jam, gelei, siroop en alcoholische dranken. De struiken kunnen in sommige drachtjaren volledig overladen zijn met deze rode steenvruchten wat de boom, door zijn goede opbrengst, geschikt maakt voor toepassing in een voedselbos. De vruchten zijn aanvankelijk groen, maar rijpen geleidelijk naar een diepe, levendige rode kleur toe af en zijn ongeveer een tot twee centimeter lang. Deze vruchten zijn veelzijdig in de keuken en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kunnen de kersachtige vruchten worden gedroogd en gebruikt als thee. Daarnaast worden ze gefermenteerd om wijn en sterke drank mee te produceren. Hoewel de vruchten fragiel zijn worden ze tevens vers geconsumeerd en in delen van Italië worden ze ingelegd als olijven.

COMAS-vrucht-190830-6

Toepassing in voedselbossen

De Cornus mas is een waardevolle toevoeging voor voedselbossen door de veelzijdige toepassing van de vruchten en de grote opbrengst. Ook zijn de vruchten aantrekkelijk voor wilde dieren, zoals vogels, die positief kunnen bijdragen aan het ecosysteem en de verspreiding van zaden. De aanplant van Cornus mas in een voedselbos zorgt voor een duurzaam en divers ecosysteem dat voedsel levert, de lokale biodiversiteit ondersteunt en daarmee de aantrekkingskracht van het gebied verbetert.

Kleine stadstuinen

Cornus mas is een perfecte keuze voor middelgrote tot grote tuinen en openbare ruimtes waar de plant de ruimte heeft om zijn natuurlijke vorm te ontwikkelen. Het is een langzaam groeiende maar zeer langlevende boom. Gele kornoelje kan in elke goed gedraineerde grond geplant worden, zelfs op zeer droge locaties, en is behoorlijk hitte en droogte tolerant. Eenmaal gevestigd, verdraagt de plant zware snoei en kan zelfs uitlopen vanaf de basis. Het is ook een perfecte haagplant, en zelf toepassing als vormboom is mogelijk. Gele kornoelje verdraagt schaduw van andere planten, maar doet het aanzienlijk beter op een open plek, gedeeltelijke of geheel in de volle zon. Toegepast als boom een perfecte plant voor de kleinere stadstuin die veel privacy geeft door zijn gesloten kroon.

Wil je alles weten over de toepassing van Cornus mas? Raadpleeg de Treeebb