Bomen planten: waar moet je op letten
Met de hittegolf van afgelopen week nog vers in ons geheugen, lijkt het misschien nog lang geen najaar. Maar toch, het is half september en dat betekent dat het bomenplantseizoen weer voor deur staat. Het plantseizoen begint op het moment dat de bomen in de herfst de bladeren hebben laten vallen tot wanneer in het vroege voorjaar de knoppen weer gaan schuiven. Het succesvol planten van bomen vereist méér dan alleen een gat graven en de boom erin zetten. Het vereist kennis, precisie en aandacht voor detail. In dit blog delen we essentiële informatie over het planten van bomen, met een focus op de juiste plantdiepte en het correct vullen van het plantgat. Cruciale stappen om de groei en gezondheid van de boom te waarborgen.
Vind de juiste plantdiepte
De eerste stap is natuurlijk het maken van een ruim plantgat. De afmeting van het plantgat is minimaal anderhalf keer de doorsnede van de kluit. De afmeting van de kluit hangt af van de stamomvang en het volume van de kroon. In de kluit-informatietabel vind je de gemiddelde afmetingen. In principe kan vervolgens een boom geplant worden. Een veelgemaakte fout is daarbij het onjuist plaatsen van de boom in het plantgat. De stam van de boom moet worden omwikkeld met jute, waarna de boom met een strop aan de kluit en stam of met behulp van een kluithaak kan worden opgetild. Hier begint de kunst van het planten.
Plaats de boom in het plantgat met de bovenkant van de kluit ongeveer vijf tot tien centimeter boven het maaiveld. Houd er rekening mee dat de grond in het plantgat na verloop van tijd zal inklinken, vooral bij zware bomen. Als je de boom op deze hoogte plant, voorkom je dat deze uiteindelijk te laag staat. Het is belangrijk te begrijpen waarom te laag planten problemen kan veroorzaken. Bomen die te laag zijn geplant, hebben een verhoogd risico op zuurstofgebrek in de wortelzone. Dit kan leiden tot wortelrot en afsterven. Ook bomen hebben voldoende zuurstof nodig om te gedijen.
Aan de andere kant is het ook niet wenselijk om de boom te hoog te planten. De wortels kunnen dan uiteindelijk boven het maaiveld uitsteken. Ze hebben dan onvoldoende bescherming tegen extremere weersomstandigheden en dit kan leiden tot uitdroging. Het helpt niet om de grond rond de wortels aan te vullen in de vorm van een heuveltje, omdat water van het heuveltje gemakkelijk wegloopt. Het is dus van cruciaal belang om de juiste hoogte te vinden, ergens tussen te hoog en te laag.
Plantgat vullen in stappen
Het correct vullen van het plantgat vergt specifieke vaardigheden en expertise. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
- Zorg voor voldoende lucht (zuurstof) in de grond.
Vooral op verharde bodems en bodems met veel organisch materiaal is het essentieel om zuurstof aan de wortels te leveren. De boom heeft simpelweg voldoende ademruimte nodig voor een gezonde groei. - Meng eventueel de grond voor het plantgat met organische bodemverbeteraar of goed verteerde compost.
- Vul een deel van het plantgat.
Vul het plantgat voor ongeveer een derde met de grond en druk dit aan. Let erop dat er geen organisch materiaal, zoals zoden, in het plantgat terechtkomt, omdat dit zuurstof aan de wortels onttrekt. - Vul het plantgat tot driekwart.
Vul het plantgat nu voor driekwart en maak de draad om de kluit aan de bovenkant los. Als de draad te strak tegen de stam ligt, kan dit later de stam afknellen en de groei van de boom belemmeren. Verwijder deze draad nooit voordat de boom het plantgat in gaat, om te voorkomen dat de kluit uit elkaar valt. De rest van de draadkorf laat je om de kluit heen zitten! - Vul het plantgat volledig en druk de grond nogmaals aan.
- Tot slot geef je water en voorzie je de boomspiegel van een mulchlaag.
Door bomen op deze manier, met de juiste precisie en zorg te planten, leg je de basis voor een gezonde, goed groeiende boom. Het vergt even oefening, maar het resultaat loont de moeite.