Vergroot je kennis op de VOR: hou de stad leefbaar!

In september staat de Jaarbeurs in Utrecht weer in het teken van de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Met de duurzame stad als centraal thema. Onderdeel van de vakbeurs is het inhoudelijke programma dat op verschillende locaties aangeboden wordt. Een belangrijk onderdeel vinden wij, want het inrichten van een duurzame leefomgeving is geen sinecure. Wij werken hier dan ook graag aan mee. Tijdens drie verschillende lezingen laten we je zien welke rol bomen spelen in het leefbaar houden van de stad.

  1. Ecologie en Biodiversiteit: een boom is nooit zomaar een boom

Klimaatverandering is een feit. Maar hoe extreem en welke vormen dit in de toekomst zal aannemen, daar kunnen we enkel naar gissen. Wat wel zeker is, is dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Inheemse boomsoorten zijn niet meer de enige voorwaarde voor duurzame beplanting. Moeten we dan inheemse boomsoorten toepassen? Ja, natuurlijk! Maar…niet overal. De (boom-)soorten voor de toekomst moeten ook weerbaar zijn. Een mooie manier om de robuustheid van beplanting te vergroten is het aanplanten van een grote diversiteit. Kom naar de lezing en ontdek waarom dit zo is, welke inheemse boomsoorten we in ons land kennen en welke minder toegepast kunnen worden.

 

  1. De Iep: nieuwe stippen aan de horizon

Een boom om niet te vergeten: de iep! De iep heeft de laatste jaren helaas in de schaduw gestaan van de iepenziekte. Dat dit niet terecht is, blijkt uit de vele pluspunten. Juist in de openbare ruimte is de iep een boom die er wezen mag. Een krachtige toekomstboom, bestand tegen (zee-) wind, natte en droge omstandigheden en hard groeiend. Bovendien is de iep door zijn vorm en voorkomen een versiering voor ieder plein en laan. Laat je meevoeren in een silent disco langs alle pluspunten van de iep, aangevoerd door dé iepenspecialist van het land en leer hoe breed toepasbaar de iep is.

 

  1. Het voedzame bos

Naast biodiversiteit is het voedselbos een van de meest besproken trends van deze tijd. In deze lezing gaat de bomenexpert in op de voor- en nadelen van vruchtbomen in de openbare ruimte. Hoe realiseer je een voedselbos in de openbare ruimte? Welke inheemse en uitheemse soorten komen in aanmerking? Kunnen we probleemloos invasieve soorten planten? Wat is de educatieve toegevoegde waarde van een voedselbos en hoe kunnen we de betrokkenheid van de mensen vergroten? Hoort het voedselbos wel thuis in de openbare ruimte of zou dit eerder een particulier of commercieel initiatief moeten zijn? Zijn dit vragen waar ook jij mee rondloopt? Kom dan luisteren en krijg antwoord van de bomenexpert.

 

Uiteraard ben je beide dagen ook van harte welkom op stand van Boomkwekerij Ebben, waar we graag met je in gesprek gaan over een toekomstbestendige openbare ruimte.

Tot ziens in Utrecht!

PS Via deze link registreer je je voor gratis toegang tot de beurs.