Evalueren en inspireren – dit was ons blogjaar

We tellen af naar 2024 en we kunnen er niet omheen: het is weer tijd voor de lijstjes en de vraag welke onderwerpen de groensector dit jaar bezig hielden. De duurzaamheidsrevolutie raast door. De aantrekkingskracht van natuurlijke elementen is sterker dan ooit. En dat niet alleen omdat meer groen de directe omgeving verfraait. Gemeentes, bedrijven en ook particuliere tuinbezitters investeren in groen om verschillende redenen, variërend van het klimaatbestendig maken van de stad tot het vergroten van de leefbaarheid van de omgeving of het aantrekkelijk maken van het werklandschap. We zagen het allemaal terug afgelopen jaar in de vele reacties op de blogs die hierover gingen. Daarom hierbij een kleine terugblik op de absolute toppers van 2023.

1. Bomen en hun ecosysteemdiensten

De serie blogs over de verschillende ecosysteemdiensten die bomen leveren ten gunste van de mens waren een hoogtepunt voor zowel de professional als de particulier. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat bomen goed zijn voor de omgeving. Maar welke functies een boom allemaal vervult en wat het positieve effect daarvan is op mens en natuur, is minder bekend. In een aantal artikelen hebben we de bijdrage van bomen aan het oplossen van een aantal milieuproblemen van deze tijd uitgelegd. Thema’s die we onder de loep namen, waren: watermanagement, verkoeling, verbeteren van de luchtkwaliteit, verhogen van de biodiversiteit, CO2-opslag en het bevorderen van welzijn. De artikelen zijn gebundeld in de Whitepaper ‘Bomen en hun ecosysteemdiensten’ die je hiernaast kunt downloaden.

 2. Vergroening bedrijfsterrein Trespa

Het terrein van Trespa was ooit, zoals de meeste bedrijfsterreinen in Nederland, een geasfalteerd landschap. Trespa transformeerde dit terrein tot een groene campus, een inspirerende werkomgeving met meer dan 800 nieuwe bomen en struiken. Wie nu het bedrijf bezoekt, arriveert in een groene oase. In de Customer Story Trespa lees je meer over de uitdaging, de motivatie en het resultaat van deze stoutmoedige metamorfose. Download hem hier. Niet voor niets ontving Trespa in oktober een eervolle vermelding van de jury van de Green Cities Award voor het creëren van een groene, gezonde werkomgeving.

3. Bijenblogs

Het zal niemand verbazen dat artikelen met aandacht voor de bij veel lezers trekken. Zo ook de blogs ‘Bomen planten voor bijen: waar moet je op letten?en ‘Help de bij overleven met een bloeiboog’. In het eerste blog leggen we het belang van diversiteit uit en om de soorten te kiezen die goed zijn aangepast aan het plaatselijk klimaat en de bodemgesteldheid. We zetten de meest populaire soorten op een rij. Het tweede blog helpt je op weg in de soortkeuze. Een gevarieerde aanplant bestaat uit planten met verschillende type bloemen en bloeitijden waarmee lange tijd voedsel beschikbaar komt (bloeiboog). Lees in het blog welke bomen hiervoor het meest geschikt zijn.

4. Bomen hebben dorst

Pas bomen geplant? Grote kans dat ze dorst hebben! Daarmee begon dit blog. En ja, we herinneren ons nog wel de afgelopen zomer. De bomen hadden inderdaad dorst. Voor ons een reden om een artikel met jullie te delen over de noodzaak van regelmatig water geven, wanneer je dat doet, hoeveel en in welke frequentie. Het artikel verscheen op het juiste moment en werd daarmee een van de meest gelezen blogs van het jaar. Wil je het nog eens teruglezen? Klik dan hier.

Extraatje: Een groen moodboard maken

Vind jij het einde van het jaar ook een mooie tijd om na te denken over nieuwe beplantingsontwerpen? Maar weet je door het grote aanbod niet waar te beginnen of wat je moet kiezen? Wees gerust, we helpen je op weg. De gratis bomenzoektool TreeEbb heeft alle mogelijkheden voor je op een rij staan op een overzichtelijke manier. Je kunt filteren op vele opties, variërend van geografische ligging, toepassing en beplantingstypes tot standplaatsen en kenmerken. Of gewoon op naam. In een paar klikken vind je bomen die voor jouw project geschikt zijn, met duidelijke beschrijvingen en inspirerende foto’s. En het mooie is; je kunt er een visuele presentatie van maken in een moodboard. Je kunt je zelf gemaakte moodboard bewaren en zelfs delen met anderen. Download hier de handleiding voor het maken van een moodboard.

Wij wensen je een gezond en groen 2024!