Boom van november: Dakpaneik
Het is november, de overgangsmaand van herfst naar winter. De meeste bomen laten hun herfstblad nu vallen, waardoor alleen een silhouet overblijft. Maar dat geldt niet voor boom van de maand november Quercus imbricaria, de dakpaneik, die zijn mooi geelbruin tot roodverkleurde herfstblad tot diep in de winter vasthoudt en hiermee de kortere, donkere dagen van een warme gloed voorziet.
Plaats van herkomst
De dakpaneik komt van nature voor in het oosten en midden van de Verenigde Staten, waar de boom groeit in bossen langs riviertjes, maar ook op zogenaamde eikensavannes. De naam dakpaneik verwijst naar de dakpannen die door de eerste kolonisten van het hout van de boom werden gemaakt. Deze eik groeit langzaam, tot twintig meter hoog met een doorgaande spil. De boom heeft op jonge leeftijd een piramidale, halfopen kroon, die op latere leeftijd ovaal tot rond en maximaal achttien meter breed wordt.
Eik met een apart blad
De dakpaneik bloeit in mei met hangende, goudgele bloemkatjes. Na de bloei verschijnen bruine, opvallende eikels. De bladeren zijn klein en glanzend donkergroen, maar worden meestal niet herkend als eikenblad. In tegenstelling tot veel andere eiken zijn de ovale bladeren van de dakpaneik namelijk niet gelobd, maar gaafrandig met een iets gegolfde bladrand. In de herfst verkleurt het donkergroene blad mooi naar geelbruin tot oranjerood en het blijft tot diep in de winter aan de boom. De dakpaneik is ecologisch waardevol, als drachtplant voor bijen, en voedselplant voor vogels en kleine zoogdieren.
Uiteenlopende toepassingsmogelijkheden
De dakpaneik groeit het liefst in de volle zon en heeft een voorkeur voor vochtige, maar goed gedraineerde en zure gronden, hoewel de boom ook groeit op licht basische, droge bodems. De hete, continentaal Europese zomers zijn zelfs bevorderlijk voor een goede groei. Als de boom goed is geworteld worden ook natte standplaatsen en kortstondige overstromingen prima doorstaan. De dakpaneik is vooral een mooie boom voor parken, groenstroken, lanen en tuinen, hoewel beplanting op een plein - met de juiste ondergrondse groeiplaatsinrichting - ook zeker tot de mogelijkheden behoort.
Alle ins en outs van de dakpaneik, ofwel Quercus imbricaria weten? Klik hier!