Boom van de maand: Prunus ‘The Bride’

Prunus 'The Bride' kondigt de lente aan

Maart roert zijn staart. Maar als het aan de Prunus (sierkers) ligt, is de lente al begonnen. Deze populaire boom staat bekend om zijn fantastische bloei in het vroege voorjaar. Hoewel ze over het algemeen allemaal overdadig bloeien en daarmee als ware lentebodes te bestempelen zijn, is de ene Prunus de andere niet. Een van de meest toegepaste sierkersen is Prunus x yedoensis. Een andere geliefde Prunus is ‘The Bride’, die vanwege zijn uitbundige witte bloesem en spectaculaire herfstbladverkleuring terecht in het zonnetje wordt gezet als boom van de maand.

Prunus ‘The Bride’ behoort tot de absolute top van sierkersen. De boom is gezond, groeit gemakkelijk en heeft een vrij smalle kroon. Op latere leeftijd gaan de takken hangen en ontstaat een breed vaasvormige kroon met afgeplatte top. Sierkers ‘The Bride’ lijkt daardoor op een miniatuur van Prunus x yedoensis en is goed in te zetten  op plekken waar deze laatste te groot wordt. ‘The Bride’ blijft namelijk een stuk kleiner, met een hoogte van vijf tot acht meter en vier tot zes meter breed. 

De boom dankt zijn naam aan de weelderige witte bloei die lijkt op een gigantisch bruidsboeket. De typische kersenbloesem verschijnt voor de uitloop van het blad en bestaat uit enkele, bekervormige witte bloemen, ze zijn groot en hebben een roze hart. Naarmate de bloei vordert, verkleuren ook de bloemen naar roze. Ze zijn een waardevolle nectarbron voor bijen en hommels en deze zie je dan ook naar hartenlust vliegen op de boom. De kersjes die na de bloei verschijnen zijn ovaal en donkerrood. Het fijne, langwerpige tot eironde blad ontluikt bronsrood, kleurt daarna heldergroen en de herfstverkleuring is fenomenaal, variërend van geel tot rood en alles daar tussenin. De bast is grijs tot grijsbruin en door zijn fijne, overhangende twijgen en elegante blad is ‘The Bride’ het hele jaar door sierlijk.

Prunus ‘The Bride’ is een sierkers die perfect geschikt is voor plekken waar Prunus x yedoensis te groot wordt. Denk hierbij aan afgekaderde plekken in de openbare ruimte en (kleinere) tuinen. Maar ook in bijvoorbeeld boombakken - op een beschutte plek - doet deze boom het goed. Sierkers ‘The Bride’ heeft het het meest naar zijn zin op een zonnige standplaats op voedselrijke, vochtige grond.

Alle ins en outs van Prunus ‘The Bride’ weten? Klik hier!