Boom van okotober: Liriodendron tulipifera

Oktober! De herfst is nu écht begonnen. De meeste bomen laten hun herfstverkleuring inmiddels zien en daarmee ontstaan spectaculaire kleurenpatronen, de ene boom pakt nog sensationeler uit dan de ander. Zo ook boom van de maand Liriodendron tulipifera, ofwel de Amerikaanse tulpenboom, die met zijn prachtige helder- tot goudgeel blad niet voor niets onderdeel uitmaakt van de Oost-Amerikaanse Indian Summer. En ook bij ons is deze boom in dit seizoen een absoluut pronkstuk voor ieder park en iedere (grote) tuin. 

Belangrijke hardhoutsoort 
De Amerikaanse tulpenboom komt oorspronkelijk uit het oosten van Amerika, groeit op vochtige standplaatsen en is daar één van de belangrijkste hardhoutsoorten. In de natuur kan de boom tot wel 80 meter hoog worden, in cultuur wordt hij niet hoger dan 35 tot 40 meter bij 10 tot 15 meter breed. De soort heeft een open, breed eironde kroon en een kaarsrechte stam.

Decoratieve bloei 

Pas op latere leeftijd bloeit de Amerikaanse tulpenboom met tulpvormige bloemen, die van begin juni tot ver in juli aan de boom blijven. Ze zijn prachtig en hebben een geeloranje hart, maar vallen niet echt op door de groenachtige buitenkant en de plek - hoog in de boom. Het blad is frisgroen met een blauwgroene onderzijde en heeft een kenmerkende tulpvorm met vier lobben. De decoratieve bast is opvallend lichtgrijs en netvormig gegroefd.


Beste standplaats

De Amerikaanse tulpenboom komt van nature voor op diep doorwortelbare, rijke en vruchtbare gronden tot zanderige, vochthoudende, maar niet overstroomde eilandjes in de rivieren. De boom maakt op latere leeftijd - na ongeveer 15 jaar - een diepe penwortel en is daarom zeer droogtebestendig. Geef de Amerikaanse tulpenboom een standplaats in een voedselrijke, doorlatende bodem en in de zon voor de mooiste herfstverkleuring.