Boom van de maand januari: Pinus sylvestris

Pinus sylvestris wintergroene pioniersboom

Het klinkt ver weg, maar in januari staat het voorjaar toch echt alweer bijna voor de deur. Zo komen de eerste bloembollen - sneeuwklokjes! - al op en dit vormt een vrolijk gezicht. Deze maand is Pinus sylvestris, de grove den, de boom van de maand, en deze boom zorgt met zijn wintergroene karakter ook in  januari voor een groen accent. 

Grootste verspreidingsgebied
De grove den heeft het grootste verspreidingsgebied van alle Pinus-soorten: van Ierland en Portugal tot aan het verre oosten van Rusland en Mongolië. De boom wordt tussen de vijfentwintig en dertig meter hoog, en - afhankelijk van de plek - kan hij zomaar twintig meter breed worden. De vorm van de kroon wisselt sterk en is afhankelijk van de groeiplaats.

Prachtige bast

De naalden van de grove den staan met twee bij elkaar, zijn gedraaid en variëren van grijsgroen tot blauwgroen. De oranjerode, grillige bast kleurt prachtig met de grijsgroene naalden. Jonge, groene twijgen verkleuren bij het ouder worden naar geelgroen. De bloemen die in mei en juni bloeien zijn onopvallend, de mannelijke exemplaren bloeien lichtgeel de vrouwelijke lichtgeel met een tint roze. De grove den heeft zijn grijsbruine kegels veelal twee aan twee hangen. Ze openen aan de boom en laten het zaad los in het voorjaar. 

Karaktervolle pioniersboom

De grove den komt van oorsprong voor op arme droge stuifzanden en hooggebergtes, is een echte pioniersboom. Door zijn wortelpen groeit die met gemak onder extreme droge omstandigheden. Denk aan arme zure gronden, droge zandgronden en rotsige bodems. De boom verdraagt droogte, luchtverontreiniging, (zoute) wind, tolereert bestrating en staat bij voorkeur in de volle zon. Maar weinig bomen zijn karaktervoller dan de grove den, met zijn schitterende grillige stammen, takken, bast en wintergroene kroon. De boom is geschikt voor aanplant in vrijwel elke situatie, mits er genoeg ruimte is om zich te ontwikkelen.  

Meer over toekomstbestendige bomen vind je in de Klimaatbomen folder. Download hem hier.