Boom van de maand:  Albizia julibrissin

Een echte opvallende zomerbloeier is de boom Albizia julibrissin, bekend onder de Nederlandse naam Perzische slaapboom. Het is een bladverliezende boomsoort die inheems is in Iran, Korea en Japan en wordt steeds vaker gezien in Europa. Hij behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Fabaceae). De boom wordt gewaardeerd om zijn aantrekkelijke bloemen en fijne bladeren, vergelijkbaar met het blad van de Acacia of Mimosa. Het prachtige blad in combinatie met opvallende bloem en de karakteristiek brede kroon geeft een mediterrane sfeer. Geheel terecht om deze boom in augustus te belichten.

Eigenschappen van de boom

De Perzische slaapboom wordt doorgaans 8-15 meter hoog en heeft een gespreide brede kroon met een diameter van 7-10 meter. De boom heeft een breed waaiervormige kroon met bijna horizontale takken. De schors van de boom is glad en grijs van kleur. De jonge takken zijn groen en verkleuren naar grijsbruin. De transparante kroon van Albizia julibrissin wordt gevormd door de 40 cm lange en dubbel geveerde bladeren. Elk blaadje is ongeveer 2-3 centimeter lang en 1-2 centimeter breed, met een gewimperde rand en licht spitse top. De bladeren zijn lichtgroen als ze uitlopen en worden donkerder naarmate de zomer vordert. De boom sluit ’s nachts haar bladeren door ze dicht te vouwen, vandaar dat de Nederlandse naam slaapboom goed gekozen is.

Albizia julibrissin produceert van juli tot en met augustus een overvloed van geurende, roze tot wit-roze bloemen. Ze staan fraai boven de bladeren, in grote opvallende trossen aan de uiteinden van de takken. De bloemen ogen als pluizige bolletjes door de lange zijdeachtige meeldraden. Na de bloei verschijnen de ongeveer 15-20 centimeter lange en 2-2,5 centimeter brede platte peulen, die een papierachtig uiterlijk hebben. De peulen bevatten rijen met zwarte zaden. Om goed te kunnen bloeien is een plek in de zon een vereiste en in een koeler klimaat of koelere zomer kan de bloei wat tegenvallen.

Toepassing en gebruik

De Albizia is een steeds populairdere boom die aangeplant wordt om een mediterrane sfeer neer te zetten. Albizia’s worden ook in tuinen geplant vanwege hun prettige schaduw door de brede en lichttransparante kroon. Gezien de brede kroonvorm is ruimte wel een vereiste. De boom verdraagt een groot aantal grondsoorten en groeit graag in de volle zon op een beschutte plek. Als zij eenmaal gevestigd is, is het een droogtetolerant en warmt minnende boom.

Naast haar sierwaarde heeft de Perzische slaapboom een lange geschiedenis van medicinaal gebruik in met name de traditionele Chinese geneeskunde. De schors, bloemen en zaden van de boom worden allemaal gebruikt in verschillende kruidenremedies voor de behandeling van een reeks kwalen, waaronder angst, depressie, slapeloosheid. De schors van de boom wordt vooral gewaardeerd om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om thee of tincturen van te maken.

Biodiversiteit en ecologische meerwaarde

Een belangrijke eigenschap van alle leden uit de familie van de Fabacea (Vlinderbloemigen) is het vermogen van de boom om stikstof in de bodem vast te leggen. Het binden van stikstof door dit uit de lucht te halen en vast te leggen in de bodem is een positieve werking om de lucht te reinigen. Ook heeft de boom een ecologische waarde. De bloemen van de boom zijn een waardevolle bron van nectar voor bijen en andere bloem bezoekende insecten in een periode dat er weinig bomen bloeien. Daarnaast worden de zaden gegeten door diverse vogels.

Conclusie

Albizia julibrissin, of de Perzische slaapboom, is een mooie en veelzijdige boom die al lang in cultuur is met name in de Mediterrane landen, en wordt toegepast voor zijn decoratieve en medicinale toepassingen. Door zijn prachtige parasolvormige silhouet en tropische karakter het aanplanten op beschutte en warme locaties zeker waard.